5 Redenen om uw huis te verkopen met een makelaar

Bij ons thuis maken we wel eens het grapje dat wij alles via het internet hebben verkregen behalve de kinderen. Ons huis, de auto, de boot, alles is via internet opgezocht en uiteindelijk aangekocht.

Maar hoe komt het dat wij nu net voor deze woning hebben gekozen en niet voor een andere en waarom was deze auto nu net iets aantrekkelijker dan een ander? Omdat we het hebben gekocht bij iemand die niet alleen verstand had van het onderwerp, maar ook van verkopen. Internet biedt tal van mogelijkheden en ook veel informatie, maar is deze altijd juist? Krijgt uw huis wel de juiste aandacht als u het zelf wilt verkopen via internet en wordt het wel snel genoeg verkocht?

Schoenmaker blijf bij uw leest, ofwel ga geen dingen doen waar u geen of onvoldoende verstand van heeft. Een makelaar is gespecialiseerd in de verkoop van uw woning maar weet ook precies hoe hij de markt moet bereiken en wellicht heeft hij of zij al wel een kandidaat-koper op het oog voordat het huis goed en wel op het internet staat.

1. De schatting van de waarde. Hiervoor hoeft u niet over één nacht ijs te gaan. Laat de schatting doen door twee onafhankelijke makelaars zodat u een goed idee krijgt wat de waarde is van de woning. Dit is een onontbeerlijk onderdeel van de verkoop van uw woning. Een vastgoedmakelaar kent de lokale woningmarkt en weet daardoor als geen ander wat een goede prijs is voor uw woning. Zelf kunt u wel een indicatie krijgen van de waarde door te kijken naar de verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen bij u in de buurt. U kent daarvan alleen de verborgen kosten niet waardoor het bijna onmogelijk is om een goede schatting te maken. De makelaar heeft ook baat erbij dat hij uw woning tegen de beste prijs verkoopt. Hij wil namelijk graag een tevreden klant die weer verder vertelt hoe goed deze makelaar is.

2. Een makelaar kent alle valkuilen die er zijn bij de verkoop van een woning. Hij zorgt ervoor dat u hier niet intrapt. Hierbij kunt u denken aan juridische aspecten, extra kosten die op u kunnen worden verhaald, maar ook het vinden van een goede notaris voor een eerlijke prijs die binnen een bepaalde termijn de koopovereenkomst kan sluiten op de juiste manier.

3. Een vastgoedmakelaar verkoopt sneller uw huis. Hij of zij geeft advies over hoe uw woning eruit moet komen te zien voor verkoop. De makelaar kan in sommige gevallen zelfs een interieurstylist inhuren om ervoor te zorgen dat uw woning er piekfijn uitziet op de foto’s met een vernieuwd interieur. Precies waar de koper van houdt. In andere gevallen weet hij u advies te geven over hoe u bijvoorbeeld een gekleurde muur wit kunt verven om ervoor te zorgen dat deze beter oogt voor de verkoop. Wat uw smaak is hoeft niet de smaak van de koper te zijn maar de koper moet wel een idee krijgen van de mogelijkheden van de woning. Daarnaast heeft een vastgoedmakelaar (vooral iemand die lokaal werkt) een eigen netwerk van mensen die op zoek zijn naar een bepaalde woning. Als dit overeenkomt met wat u aanbiedt kan dat een grote kostenbesparing zijn omdat u geen advertentiekosten hoeft te betalen. De makelaar tipt simpelweg de nieuwe koper, de koper komt kijken en doet een goed bod en… verkocht.

4. Een makelaar bespaart u heel veel tijd en energie: Vastgoedmakelaar zijn is een vak. Als het goed is verkoopt u niet meer dan hooguit een paar keer in uw leven uw huis. Heel anders voor een makelaar voor wie dit dagelijkse kost is en alle ins and outs weet over dit vak. Waar u eindeloos moet zoeken en lezen over hoe u uw woning zo goed en snel mogelijk kunt verkopen weet de makelaar al de markt die er voor is en hoe hij hierop in kan spelen. Een makelaar weet precies waar en hoe hij moet adverteren en hoe hij de juiste koper moet aanspreken. Ik weet niet hoe dat bij u is, maar voor mij is mijn woning ook een stuk emotie. Kritiek op die emotie, daar zou ik niet zo goed mee om kunnen gaan. Een kopende partij die hamert op het achterstallige onderhoud, aangeeft alles eruit te willen slopen wat ik met liefde in mijn woning heb gemaakt. Stress, stress, stress en zo onnodig.

5. Een vastgoedmakelaar helpt bij alle administratie die nodig is voor de verkoop van een woning. Het zal u verbazen hoeveel papierwerk u moet ondertekenen als u een woning gaat verkopen. Papieren die volgens de wet nodig zijn, maar ook praktische documenten als het doorsturen van de post, veranderen van verzekeringen, tot wanneer deze moeten lopen, overdracht van erfpacht, gemeentebelastingen, gas, water. Er zijn zoveel zaken die vergeten kunnen worden en grote gevolgen hebben.

Dat een makelaar niet alleen veel stress bespaart maar ook veel geld moet duidelijk blijken. Maar hoe vindt u de makelaar die bij u past? Kijk eens naar de woningen die bij u in de buurt te koop staan. Welke makelaar biedt ze aan? Is deze vastgoedmakelaar geregistreerd bij het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) dan bent u zeker van kwaliteit.

Neem de tijd voor een kennismakingsgesprek en wees niet te bang om vragen te stellen. Leg vooraf het tarief wat de makelaar berekent vast en zorg ervoor dat daarin bijvoorbeeld advertentiekosten ook worden meegenomen. Vraag gerust om advies en vraag om een casus te beschrijven die gelijk is aan die van u. Zo kunt u zien of de werkwijze bij u past en uiteindelijk het vertrouwen in zijn of haar handen leggen.

Privacy  |  Voorwaarden  |  Contact  |  Makelaar Desk