De beste plaatsen in België om een woning te kopen

Wonen en werken in België is heerlijk te noemen. Wij Belgen houden van het goede leven, lekker eten, een goed glas bier en van onze woning. In vergelijking met andere landen is België zeer divers in het soort woningen wat beschikbaar is. Dat heeft te maken met het feit dat er hier minder strenge regels zijn ten opzichte van hoe een woning eruit MOET zien. Een stuk vrijheid dus, waar wij Belgen goed gebruik van maken door het bouwen van ons eigen huis naar eigen smaak.

Gaat u op zoek naar een bestaande woning dan heeft u meer dan voldoende keuze en is er altijd wel een woning die aansluit bij uw wensen en budget. Van modern tot middeleeuws en van klaar om zo in te trekken tot woning waaraan een enorm veel moet worden verbouwd.

Veel mensen willen wonen in de buurt van hun werk, familie of kiezen voor een bepaalde omgeving. Werk je bijvoorbeeld in een stad als Brussel of Antwerpen dan moet u rekenen op een behoorlijke reistijd elke dag. Het is dan aan te raden om dicht in de buurt van uw werk te gaan wonen of vlakbij openbaar vervoer wat rechtstreeks naar uw werk gaat. Zo vermijdt u lange files en vergroot u uw levensplezier doordat u meer tijd overhoudt. Wel is het wonen in of nabij een grote stad vaak prijzig en is de ruimte beperkt. Een alternatief kan dan zijn om wat meer in de buitenwijken of net buiten de stad te gaan wonen. Vaak is de omgeving daar mooi en zijn de woningen wat ruimer en is de sfeer wat gemoedelijker dan in een stad.

Voor Brussel moet u rekenen op vanaf prijzen voor een appartement in Matongéwijk, Jubelpark, Terkamerenbos of Mooi-bos van 300.000 Euro. Daartegenover zijn de wijken Kuregem, Anderlecht en Jette meteen veel goedkoper, waar een appartement vanaf 150.000 Euro te koop is. Wel zijn dit veel onrustigere wijken. In april 2020 braken er nog rellen uit in Kuregem tijdens de lockdown tijdens de Coronapandemie.

Antwerpen ligt centraal, is goed bereikbaar en heeft directe verbindingen met Nederland maar ook een prachtig historisch centrum. Een bruisende stad waar veel van ons graag komen en daardoor een gewilde plek om te wonen. Ook hier kunt u rekenen op een prijs voor een appartement vanaf 300.000 Euro. Wilt u een woonhuis kopen dan moet u diep in uw beurs tasten, deze worden vaak vanaf 450.000 Euro aangeboden. Vanaf, dat betekent dus niet dat u voor die prijs uw droomwoning kunt kopen.

Voor diegenen die luxe willen kopen in een mooie centrale omgeving, moeten eens gaan kijken in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Dit is dé plek in België om op zoek te gaan naar een vrijstaande, luxe villa. Met steden als Brugge en Gent voor de historie, de ruimte in de plaatsen erom omheen en natuurlijk het strand in West-Vlaanderen. Voor zowel rustzoekers als uitgaansdieren is hier in de hogere prijsklassen iets te koop. Landgoederen met zwembaden en veel grond, maar ook ultra-luxe appartementen met uitzicht op de Noordzee wat nooit gaat vervelen.

Woont u graag in Wallonië, dan boft u. Niet alleen heeft dit deel van België een wonderschone natuur. Ook liggen de prijzen veel en veel lager dan in Vlaanderen.

Als het voor uw werk niet uitmaakt en u toch in een mooie stad wilt wonen zonder uw spaarrekening te hoeven plunderen, dan is Luik een echte aanrader. Een echte studentenstad met een mooie historie en de uitstraling van een wereldstad, maar dan een stuk minder toeristisch. In Luik vindt u nog veel mooie groene plekken, ruime woningen en spotgoedkoop. Vanaf 150.000 Euro kunt u hier al een fijn stulpje aanschaffen. Ook in de omgeving van Luik is het goed toeven en zijn de woningprijzen laag.

De twee na grootste stad van Wallonië is Charleroi. Een echte industriestad waar u niet naartoe hoeft voor de oude gebouwen maar waar een fijne werkersmentaliteit heerst en u luxe kunt wonen voor een prijs waar u in Brussel in formaat kippenhok zou zitten. Mooie. Luxe ruime stadswoningen, verbouwde kasteeltjes, hier vindt u dit soort charme nog.

Als de Franse taal u wat moeite kost loont het de moeite om een makelaar te kiezen die tweetalig is en u niet alleen met de aankoop maar ook met vergunningen en bijkomende zaken kan helpen. Bent u van plan een woning te kopen in Wallonië dan is het ook fijn om de makelaar te vragen uit te kijken naar een woning van uw keuze. Vaak kunnen woningen die heel bijzonder is al verkocht worden zonder dat ze ooit ergens op internet hebben gestaan. Een goede makelaar kent uw wensen en uw budget en kijkt voor u uit naar een woning die helemaal aan uw profiel voldoet. Zo kunt u de eerste zijn die een bod uit kan brengen op uw droomhuis voordat de “massa” het op internet ontdekt.

Vindt een makelaar die bij u past. Maak een afspraak en kijk of u de dame of heer in kwestie sympathiek vindt. Laat hem of haar vertellen over de markt waarin u wilt zoeken en bepaal of de makelaar verstand heeft van deze omgeving. Soms worden er makelaars uit steden aangetrokken die de buurt, de mensen en de mentaliteit niet kennen. Juist dat is zo belangrijk, omdat het uw woongenot in de toekomst zal gaan bepalen.

Zorg dat de makelaar weet wat u wilt. Uw makelaar zal een lijstje met u doornemen van wensen. Voor het gemak kunt u uw wensen alvast op papier zetten. Vaak vraagt een makelaar door. Hij/zij wil graag van u weten wat uw gezinssamenstelling is. Wat uw hobby’s zijn, wat uw werk is en waar u werkt. Zo krijgt de makelaar een goed beeld van u en wat u eventueel wilt, zonder dat u het echt zelf hoeft uit te spreken. Sommige vragen lijken misschien ver gezocht maar kunnen leiden tot een verrassend aanbod van de makelaar waar u zelf nog niet aan had gedacht.

Bespreek de kosten vooraf: Een makelaar kost geld. U kunt vooraf afspreken wat de kosten gaan zijn. Vraag de makelaar wat er bij de kosten inzit, zo komt u niet voor verrassingen te staan. De beste manier is om een vast tarief af te spreken.

Laat u verrassen: Vraag de makelaar ook iets aan te bieden wat “out of the box” is, dus waar u zelf net zo snel naar zou hebben gezocht, maar waarvan hij of zij vindt dat de woning goed bij u past. Wellicht is dit de woning die u ook uiteindelijk koopt.

Privacy  |  Voorwaarden  |  Contact  |  Makelaar Desk