Dit gaat China doen als vastgoedreus Evergrande omvalt

De Chinese vastgoedreus Evergrande staat op de rand van de afgrond en het is niet erg waarschijnlijk dat de Chinese overheid het bedrijf gaat redden.

Evergrande wist onlangs een faillissement te voorkomen door op de valreep 83,5 miljoen dollar aan rente af te lossen op een internationale obligatielening. Maar er staan meer deadlines voor de deur en de omvang van de totale schuld van 300 miljard dollar (ruim 260 miljard euro) is nog steeds enorm.

Als Evergrande omvalt, zal dat wereldwijde gevolgen hebben. De Chinese economie leunt zwaar op de enorme vastgoedsector en kan dus te maken krijgen met een groeivertraging die ook buiten China gevoeld zal worden.

Bij een faillissement van Evergrande zal Chinese regering prioriteiten gaan stellen, wat betreft de afwikkeling van de schuldenlast, zegt Xin Sun, docent Chinese en East Asian Business aan het King’s College in Londen tegen Insider.

“In de volgorde van prioriteiten zal de regering huizenkopers ongetwijfeld bovenaan zetten. Het laagste niveau wordt gevormd door aandeelhouders van Evergrande. Die zullen met lege handen achter blijven”, zegt Sun. “En in het midden zitten crediteuren, die zullen onderhandelen over hoeveel ze kunnen terugkrijgen van hun leningen.”

Klik hier om het volledig artikel te lezen