Een huis kopen in de stadsrand

De huizenprijzen in de ‘groene rand’ van steden als Gent en Leuven zijn vorig jaar spectaculair gestegen. In Heverlee, bijvoorbeeld, met 16 procent, in Drongen met 32 procent. Jonge kopers moeten afhaken. De huizenprijzen in de ‘groene rand’ van steden als Gent en Leuven zijn vorig jaar spectaculair gestegen. Er zijn zelfs plaatsen waar de prijs met maar liefst 32 procent steeg. Wie kan straks nog een huis kopen in de stadsrand als de prijzen zo hoog zijn?

Een huis kopen in een van de vijf Vlaamse provinciehoofdsteden (Antwerpen, Leuven, Gent, Brugge en Hasselt) werd vorig jaar gemiddeld 8,4 procent duurder, in Leuven en Gent zelfs meer dan 10 procent. De verkoopprijs van een ­appartement ging in die vijf steden gemiddeld met 6,2 procent omhoog. Dat blijkt uit berekeningen door de federatie van notarissen. De stijging van de vastgoedprijzen in de steden ligt daarmee een stuk boven de algemene prijsevolutie voor heel Vlaanderen. In 2021 bedroeg die plus 7,6 procent voor woonhuizen en plus 5,7 procent voor appartementen.

Tussen de vijf provinciehoofdsteden zijn er grote prijsverschillen. Een huis kopen was veruit het goedkoopste in Hasselt (gemiddeld 307.710 euro) en het duurste in Leuven (445.864 euro). Ook voor een appartement was Hasselt het goedkoopst (gemiddeld 240.107 euro). In Gent werd het meest ­betaald voor een appartement: gemiddeld 299.581 euro.

Klik hier om het volledig artikel te lezen