Hoe haalt u het meeste uit een woningbezichtiging

Als je op zoek gaat naar een woning die bij u past, niet alleen bij uw budget maar een waar u zich ook meteen thuis voelt, is het belangrijk om een bezichtiging in te plannen. Op papier en vooral op foto’s kunt u op slag verliefd worden op een woning. Ruim, goed onderhouden en ook nog betaalbaar. Tijd om de roze bril even aan de kant te schuiven en je voor te bereiden op de bezichtiging.

Natuurlijk kan het zo zijn dat de woning alsnog precies zo is als u het zich had voorgesteld. Voor u een bezichtiging plant rijdt u eerst even langs de woning en door de buurt. Stap uit en kijk hoe de buurt eruitziet. Doe dit bij voorkeur op verschillende dagen of tijden. Zo merkt u of die school van twee panden verder niet enorm veel geluidsoverlast geeft en of de straat waaraan de woning ligt echt wel zo rustig is. Bel eventueel zelfs bij één van de buren aan om te vragen hoe zij de buurt ervaren.
Spreek een datum en tijd af met de verkopende partij of makelaar. Voor sommige huizen zijn er open dagen. Dit geeft u meer tijd om in het huis rond te lopen en alles goed te bekijken. Maak er gebruik van.

Vervolgens gaat u zich verdiepen in de woning die u op het oog hebt. Raadpleeg in elk geval het kadaster. Hier vindt u tekeningen van de woning en eventuele verbouwingen. Ziet u hoe groot het perceel werkelijk is en kunt u andere wetenswaardigheden opzoeken zoals: is er recht op overpad of wat is de tuingrens? Is het een wat oudere woning die u op het oog hebt, dan is er
vast online veel over te vinden. Ontwikkeling van de buurt, criminaliteit, aantal inwoners etc.

Download een checklist voor woningbezichtiging en zorg dat je alle punten naloopt. Een aantal vragen die u kunt stellen tijdens het bezichtigen zijn:
• Waarom verkopen de vorige bewoners het huis?
• Zijn er gebreken waarvan ik op de hoogte moet zijn?
• Zo ja, kunt u mij die tonen?
• Wat zijn de laatste aanpassingen geweest aan de woning?

Neem altijd een fototoestel of mobiele telefoon mee en maak voldoende foto’s. De makelaar of verkoper zal altijd de foto’s zo gunstig mogelijk maken. Detailfoto’s zorgen voor een duidelijk beeld en u kunt later nog even goed kijken hoe het huis er werkelijk aan toe is.

Het beste moment om een woning te bekijken is midden op de dag. Het licht is goed en u ziet ook hoe de ligging is van de tuin of eventuele balkon ten opzichte van de zon.

Tot slot: wees niet te verlegen om alles goed te willen bekijken: gesloten deuren, kelders of kruipruimtes mag u rustig betreden. Vraag om een bouwkundig onderzoek. Wellicht heeft de verkoper dit al laten uitvoeren. Als alles in orde is, mag u uw roze bril weer opzetten en dromen over uw nieuwe leven in een nieuwe woning.

Privacy  |  Voorwaarden  |  Contact  |  Makelaar Desk