Immo kopen in Schaarbeek om te wonen en leven

Wonen in Schaarbeek - We nemen een kijkje in de gemeente Schaarbeek! Wil jij graag wonen in Schaarbeek? Dat snappen we heel goed. Deze gezellige gemeente heeft namelijk veel te bieden. Mocht je nog niet overtuigd zijn en wil je graag wat meer lezen over de gemeente Schaarbeek?

Je bent hier aan het juiste adres. Wij schetsen je een realistisch plaatje van de woonkwaliteit. Ook lichten we een aantal horecagelegenheden uit en bespreken we een aantal andere zaken zoals de groenvoorzieningen in de gemeente.

Alles om jou een helder plaatje te schetsen van de gemeente Schaarbeek. Ga er lekker voor zitten, want wij hebben het allemaal op een rijtje gezet voor je!

Over Schaarbeek

Schaarbeek – of Schaerbeek – is een van de 19 tweetalige gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Schaarbeek ligt ten noorden van Brussel en wordt ook begrensd door Etterbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node.

De gemeente Schaarbeek strekt zich uit van het Noordstation, helemaal tot de omgeving van het drukke Meiserplein en de Reyerslaan.

Bekende plekken van Schaarbeek

Op het Colignonplein kun je het majestueuze gemeentehuis bewonderen, een bijzonder opvallend gebouw. Ga je liever winkelen dan kun je een bezoekje maken aan de bekende Brabantstraat. De Brabantstraat is namelijk dé (internationale) winkelstraat waar de Schaarbeekse bevolking dagelijks graag winkelt.

Het Weldoenersplein is ook bekend onder de Schaarbeekse bevolking. Op het historische plein bevindt zich het Monument voor de Weldoeners der Armen. De bijzondere huizen aan Weldoenersplein 5 en 6 zijn ontworpen door de architect Henri Jacobs. De huizen behoren momenteel tot het officieel beschermd onroerend erfgoed van de gemeente Schaarbeek.

Woonkwaliteit Schaarbeek

Wonen in Schaarbeek is perfect als in een middelgrote gemeente wilt wonen. Het is er altijd gezellig druk en mocht je Brussel willen opzoeken, dan ben je er zo! Binnen 15 minuten ben je namelijk in hartje Brussel.

Schaarbeek is een heel gevarieerde gemeente. Het kent volkse, dichtbevolkte buurten zoals het Liedtsplein en verwante straten. Ook kent het degelijke, residentiële straten zoals de Eisenhowerlaan, de Voltairelaan en de Eugène Demolderlaan.
Groen in Schaarbeek

Groenzones, bloemperken, bossen en diverse parken … Schaarbeek ademt een landelijke charme uit. Dat de Schaarbekenaren groene vingers hebben zie je aan de vele fleurige bloembakken en de mooie groene tuinen die je overal in de gemeente kunt vinden.

Het uitgestrekte en aangename Josaphatpark is een van Schaarbeeks groene pareltjes. Het park is maar liefst 20 hectare groot, dus er is ruimte voor iedereen, mens én dier.

Vertier en cultuur in Schaarbeek

Bibliotheken, festivals, braderieën, tentoonstellingen, conferenties, kunstenaarsroutes ... Schaarbeek loopt ook over van de culturele initiatieven. De Schaarbeekse gemeenteraad vindt het belangrijk om aandacht te schenken aan cultuur. En dat merk je!

Voor cultuur – in al zijn vormen – is er altijd plaats in een gemeente Schaarbeek! De Schaarbeekse bewoners houden dan ook erg van rommelmarkten en braderieën. Zeker tijdens de zomermaanden zul je je niet vervelen als jij daar ook van houdt.

Je kunt in Schaarbeek vele marktjes afstruinen op zoek naar bijzondere pareltjes voor slechts enkele euro’s.

De wens van de gemeente is om haar inwoners nóg meer cultuur en vertier te kunnen blijven aanbieden. Meer activiteiten, meer feesten, meer tweedehands markten en braderieën en bovendien, meer sport. De gemeenteraad maakt Schaarbeek steeds meer toegankelijk voor iedereen: jong en oud.

Vervoer in Schaarbeek

Het streven van de Schaarbeekse gemeenteraad is dat haar bewoners zich altijd veilig en makkelijk moeten kunnen verplaatsen. De gemeente heeft ook een parkeerplan opgesteld dat voorrang geeft aan haar bewoners. Dit parkeerplan ontmoedigt langparkeren en bevordert de leefkwaliteit van de mensen die wonen in Schaarbeek.

Openbaar vervoer Schaarbeek

Schaarbeek is bereikbaar met trein, bus en tram. In de toekomst komt er ook een metrolijn. Een belangrijk knooppunt voor het openbare vervoer is het Verboekhovenplein. Dit plein wordt vaak ‘de Berenkuil’ genoemd.

Parkeren in Schaarbeek

Dat de Schaarbeekse gemeenteraad het goed voorheeft met haar inwoners, is gebleken uit een recente verandering in haar parkeerbeleid. Sinds 1 januari 2020 werden de blauwe zones omgevormd tot groene zones.

Het doel was het vereenvoudigen van het parkeren en het parkeren voor de buurtbewoners te bevorderen. Er zijn nu nog maar twee soorten zones. Namelijk het overgrote deel aan groene zones en daarnaast enkele rode winkelzones.

Sommige parkeerplaatsen zijn voorbehouden voor laden en lossen, om kinderen op school af te zetten en om een elektrische auto’s op te laden.

Eten en drinken in Schaarbeek

Ook erg bepalend voor de woonkwaliteit van Schaarbeek zijn natuurlijk de horecagelegenheden. Kun je lekker eten en drinken in deze gemeente? We hebben het voor je onderzocht. Hieronder een aantal gezellige restaurants en barretjes:

Le Zinneke

Restaurant Le Zinneke brengt slechts het allerbeste van de Belgische bistrotraditie naar je tafel! Zowel de oude, vertrouwde traditionele keuken als de nieuwe ‘fusion’ manier van gastronomie: Le Zinneke is van alle markten thuis! Le Zinneke biedt een uitgebreide menukaart met meer dan 69 gerechten. Je kunt dus altijd iets lekkers uitkiezen in dit restaurant. Je kunt hier bijvoorbeeld heerlijke mosselen bestellen. Deze worden elke dag vers aangeleverd vanuit Zeeland! De mosselen worden geserveerd met huisgemaakte friet. Een echte aanrader.

La Marchigiana

Het personeel van restaurant La Marchigiana verwelkomt je altijd met een lach. In de gezellige, mediterraanse setting kun je genieten van een heerlijke maaltijd en een knusse, ontspannen sfeer.

De perfecte plek voor een zakenlunch, een familiediner of voor een andere speciale gelegenheid. La Marchigiana biedt Italiaanse gerechten op basis van verse seizoensproducten. Er is geen vast menu, wel is er een lei die telkens verandert aan de hand van de seizoenen en nieuwe culinaire trends. Lekker en afwisselend dus!

Friterie Chez Albert

De beste frieten van Schaarbeek koop je bij Chez Albert. Ofwel: "La Friterie Chez Les Big Moustaches" voor de Franstaligen onder ons. De friterie bevindt zich op de kruising van de Voltairelaan en de Generaal Eenensstraat.

Eigenaar Albert zal je vijf dagen per week verrassen met zijn knapperige frietjes. Zijn vriendelijke collega zorgt tijdens de weekenden voor de bediening. Dat lees je goed: deze frietkot is zeven dagen per week geopend. Perfect voor de liefhebbers van de échte Vlaamse frites!

Misschien wel de beste ‘frietenbakker’ van de hele Brusselse regio! Wonen in Schaarbeek wordt dus ook erg lekker dankzij de Albert en zijn stekkie Chez Albert.