Uw huis verkopen of toch maar verbouwen

In de loop van de jaren kunnen uw woonwensen veranderen. Het kan dan heel aantrekkelijk zijn om een andere woning te kopen maar ook het verbouwen van uw eigen woning is een optie. Sterker nog, de trend hiervan is zo in opmars dat er in Nederland zelfs een televisieprogramma heeft wat Verkopen of Verbouwen heet. Wellicht goed om een keer naar te kijken als u inspiratie op wilt doen. De mensen in dit programma zijn niet blij met de woonsituatie zoals deze nu is en een team verbouwt het huis zodat het meer aan de wensen voldoet. Uiteindelijk kunnen de deelnemers kiezen of ze er willen blijven wonen of dat ze toch gaan verhuizen. Uiteraard is het programma erop gericht om de woning zo te verbouwen dat de bewoners er met veel plezier blijven wonen. Een woning is emotie, uw kinderen kunnen er geboren zijn, u heeft er herinneringen en u heeft de woning destijds met veel liefde aangekocht.

Waardestijging of woongenot?

Er zijn twee redenen om een verbouwing te laten plaatsvinden. Waardestijging of woongenot. Wilt u wellicht in de toekomst gaan verhuizen en investeert u in uw huis om het nu prettiger te maken om in te wonen, houd er dan rekening mee dat niet elke verbouwing voor waardestijging zorgt. Een verbouwing van een badkamer of een nieuwe keuken kan de woning er weer heel anders uit laten zien, maar wie zegt dat de volgende bewoner dezelfde smaak heeft. De waarde van deze verbouwing zit in het genot wat u eraan beleeft en hoeft geen waardestijging op te leveren voor uw woning.

Bij het plaatsen van een dakkapel, het vergroten van de woonkamer, of het vervangen van bijvoorbeeld ramen voor betere isolatie, kunnen uw woning direct meer waard maken.
Wilt u een andere uitstraling van uw woning voor uw eigen genot, dan hoeft u niet de hele keuken te laten verbouwen, door het vervangen van de kastdeurtjes zal deze er al heel anders uitzien. Zonder veel rommel en met voor u een groots resultaat.

Opknappen of opstappen?

Uiteraard kunt u verbouwen wat u wilt als uw woning niet op de plek staat waar u deze wilt hebben, blijft u tegen hetzelfde probleem aanlopen. Wilt u een woning dichter bij uw werk, dan kunt u de verbouwing beter laten zitten en op zoek gaan naar een ander huis. Bent u echter tevreden met de omgeving, de woning en heeft u uw sociale leven in de buurt van waar u woont, dan kan een flinke verbouwing er weer voor zorgen dat uw huis als nieuw oogt.

Verhuizen kost ook geld. Niet alleen brengt de aankoop van een woning extra kosten zoals notariskosten en makelaarskosten met zich mee. U moet ook al uw spullen verhuizen en de nieuwe woning heeft ook vaak wat aandacht nodig. Een badkamer die niet in uw smaak is. Een fris behangetje, een laagje verf of een bankstel wat niet meer past of niet meer staat. Maak eens een lijstje met voor- en nadelen van verbouwen en verhuizen.

Is uw droomhuis wel te koop of haalbaar? Natuurlijk wilt u er niet op achteruit gaan. De woning die u in gedachten heeft kan ook de droomwoning van een ander zijn. Bepaal uw budget voor wat u wilt gaan uitgeven en houd hierbij ook rekening met de kosten die ik hierboven even noemde. Zijn er andere kapers op de kust voor dezelfde woning dan kan het zijn dat het bod dat zij uitbrengen boven uw budget uitgaat en u het huis niet kunt kopen. Op zoek maar weer naar een andere woning met alle stress die daarbij komt.

Kan een verbouwing het probleem dat u heeft oplossen? Als u door een verbouwing (een uitbouw, een dakkapel of iets dergelijks) uw woning zo kunt aanpassen dat deze weer voldoet, scheelt dat een berg werk. Ja u zult een tijdje in de rommel zitten maar verhuizen brengt ook de nodige rommel en onrust met zich mee.

De buurt: Verandering van de buurt kan een grote invloed hebben op uw woongenot. Heeft u buren waar u het niet goed mee kunt vinden. Is er een groot druk bedrijf naast uw woning gebouwd en ervaart u overlast hiervan of wordt de buurt juist groener en komen er meer voorzieningen. Kijk in uw overwegingen ook eens naar de ontwikkeling van de buurt waar u woont en hoe dit invloed kan hebben op het wonen daar.

Een watergebied wat vlakbij aangelegd wordt terwijl u dol bent op watersport zal het wonen veel aantrekkelijker maken, een industrieterrein achter uw huis wellicht minder.

Kosten

In beide situaties is het prettig om te kijken naar de kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Verbouwkosten huidige woning: Wat gaat het kosten om uw huidige woning te verbouwen zoals u dat wilt. Levert deze verbouwing ook een waardevermeerdering op?

Verbouwkosten nieuwe woning: Als u een nieuwe woning wilt kopen, wat moet daar dan aan verbouwd worden om deze naar uw zin te maken?

Kosten voor aankoop: notaris, hypotheek oversluiten, makelaar

Extra kosten verbouwing: kosten voor vergunningen, architect, aannemer en materiaal
Vaste lasten: koopt u een woning, wat worden dan de maandlasten, hoe hoog wordt de energierekening en wat kosten de gemeentebelastingen?

Een verbouwing om te verkopen

Een laatste optie die ik u wil meegeven is verbouwen om beter te kunnen verkopen. U bent van plan om een andere woning te verkopen maar wil ook een goede prijs krijgen voor uw huidige huis. Een verbouwing die meer ruimte creëert kan de waarde van een woning aanzienlijk doen stijgen. Ook aanpassingen die zorgen voor duurzamer wonen zoals zonnepanelen op het dak, een zonneboiler voor warm water, een warmtepomp voor warm water en voor verwarming van het huis, degelijke isolatie of dubbel glas kunnen meer rendement opbrengen, zowel voor het milieu als voor uw portemonnee. Heeft uw nieuwe woningen ook deze aanpassingen nodig? Dan is het zelfs mogelijk om korting te bedingen op deze aanpassingen omdat deze twee keer gedaan moeten worden.

Onderhoud: Een lekkende dakgoot, een stopcontact wat het niet doet of een vochtplek op de muur vallen u inmiddels niet meer op in uw eigen woning. Een nieuwe bewoner wil liever dat alles in de aan te kopen woning schoon en werkend is. Het loont daarom de moeite om een kleine investering te doen voordat u uw huis verkoopt en alle kleine gebreken op te (laten) lossen. Een goede onderhoudsstaat is gunstig voor de verkoop en zelfs als u nog niet gaat verkopen kan dit soort onderhoud grotere problemen voorkomen.

Privacy  |  Voorwaarden  |  Contact  |  Makelaar Desk