Vastgoed welke veranderingen in 2022

Een lagere registratiebelasting voor wie een gezinswoning koopt, nieuwe belastingregels voor wie vastgoed in het buitenland heeft en een verplichte schatting voor wie een woonkrediet afsluit. Het zijn maar enkele zaken die in 2022 veranderen voor uw vastgoed.

Wie een woning koopt in Vlaanderen, moet vanaf 1 januari 2022 rekening houden met nieuwe belastingtarieven. Voor starters daalt de registratiebelasting van 6 naar 3 procent.

Verplichte schatting bij hypothecaire lening: Niet de aankoopprijs, maar de geschatte waarde van een woning zal vanaf 2022 als basis dienen voor het toekennen van een woonkrediet. Dat is het gevolg van een nieuwe Europese richtlijn.

Eind 2022 loopt in principe de tijdelijke maatregel af waarbij u een woning koopt en ze achtereenvolgens sloopt en heropbouwt tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Vlaanderen wil dat besluit echter graag verlengd zien, omdat het past in het nieuwe klimaatplan dat in november werd bekendgemaakt.

Op 1 januari 2022 wordt van start gegaan met de renovatieverplichting voor alle niet-residentiële gebouwen - of delen van het gebouw - die van eigenaar veranderen.

Vanaf 1 januari 2022 mogen bij de verkoop van een woning alleen nog energieprestatiecertificaten (epc) worden gebruikt die zijn opgemaakt sinds 1 januari 2019. Voor de datum van verkoop wordt gekeken naar de notariële akte, niet naar het compromis. Een compromis dat in 2021 werd getekend, maar waarvan de notariële akte in 2022 werd verleden, valt dus onder de nieuwe regel.

Epc voor gemeenschappelijke delen in flatgebouw - Voor elk appartementsgebouw met minstens twee appartementen moet ook een epc van de gemeenschappelijke delen worden opgesteld.

Vanaf januari 2022 mogen er in Vlaanderen geen nieuwe stookolieketels meer worden geplaatst. Dat verbod is een belofte uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan en het Vlaams regeerakkoord. Een ketel mag ook niet langer volledig worden vervangen, tenzij er in de straat geen aardgasnet is.

Sinds april van dit jaar is het Vlaams premiesysteem voor thuisbatterijen gewijzigd. Het basisbedrag per kilowattuur is gestegen, maar de premie daalt jaar na jaar, om tegen 2025 uit te doven.

Klik hier om het volledig artikel te lezen