Wordt vastgoed goedkoper

Lenen voor woning wordt duurder (en hopelijk wordt vastgoed goedkoper) ... Het lijkt erop dat de hypothecaire rentes de bocht hebben genomen, al blijven ze nog erg laag. In de derde week van december rekenden de banken gemiddeld nog geen 1,33 procent aan voor een woonlening met vaste rente op twintig jaar, voor wie maximaal 80 procent van de waarde van zijn pand leent. Nu is dat al 1,40 procent, berekende bemiddelaar Immotheker Finotheker voor de kredieten die via zijn netwerk werden ingediend.

“De hogere hypotheekrente heeft alles te maken met de stijgende langetermijnrente”, zegt John Romain van Immotheker Finotheker. In januari 2021 was de rente op Belgische staatsleningen op tien jaar nog 0,33 procent negatief. In september werd ze opnieuw positief en nu bedraagt ze 0,26 procent.

Die hogere langetermijnrente sijpelt dus deels door in de hogere rentes op hypotheekleningen. Romain: “Maar de kredieten blijven goedkoop, omdat de banken de middelen die ze ervoor gebruiken voor een groot deel halen uit het geld dat ze zelf aantrekken via de spaarboekjes. En de rente daarop is nog steeds niet veranderd. Bovendien wordt er nog altijd massaal gespaard en moeten de banken het aangetrokken spaargeld dat ze niet kunnen omzetten in leningen nog altijd bij de centrale bank parkeren tegen een strafrente van 0,50 procent.”

Klik hier om het volledig artikel te lezen