Home à Vendre Maison 2812 Muizen
Bonheidensteenweg 25
Carte

Bonheidensteenweg 25

2812 Muizen
à Vendre
531 m² Vivre
175500 m² Terrain
6 Chambres
€3.900.000
Simuler un prêt
Description

* * *

Bonheidensteenweg 25 - 2812 Muizen - Uniek kasteeldomein van 17,55ha

Ooievaars strijken neer, reetjes verstoppen zich achter de bomen, kikkers kwaken je vrolijk goeiedag bij het wandelen langs de vijver. Telkens je hier komt, word je verrast door de pracht van de natuur, de rijkdom aan fauna en flora. De vijver, het park, de bossen, weilanden en grachten, alles zit hier vol leven. Het domein sluit aan op natuurreservaat Mechels Broek, en ligt zo wijds en rustig, met zicht op de Sint-Romboutstoren van de Stad Mechelen in de verte. Via de dreef van bijna 500m, wandel je tot aan het Brughuis waar het jaagpad langs de Dijle start, en waar je rechtstreeks naar Mechelen of Rijmenam/Keerbergen kan fietsen. Het domein is vanaf de straat ook vlot bereikbaar via een brug en sierlijke poort.

Kasteel Muysenhuys of Hof Ter Donck heeft een rijke geschiedenis: reeds in de 9e eeuw was hier een schans, een aarden verdedigingswerk, in de meander van de Dijle. Later
groeide deze uit tot waterburcht in de middeleeuwen, een magnifiek, gigantisch kasteel met slotgracht
. Vernietigd tijdens de Franse Revolutie, werd er in 1863 een nieuw kasteeltje gebouwd, dat in 1965 en 1971 verbouwd werd tot het elegante landhuis dat je nu kan ontdekken:
een fantastisch zuidgericht terras met zicht over vijver en park, met indrukwekkende magnolia's en rododendrons;
een breed salon, ruime eetkamer en een romantische wintertuin die baden in het licht door de grote ramen die je wijd kan openen om het bordes te betreden;
een "Vlaamse zaal" volledig met eiken lambrisering, een indrukwekkende open haard en glas in lood met portretten van historische figuren;
een "salle Ardennaise" met stoof waar je je in een winterse chalet in de Ardennen waant;
een keuken die eerder sober is tov het beeld van het bereiden van rijkelijke maaltijden die je je hier voorstelt, bijkeuken, gastentoilet en vestiaire;
een inkomhal en in het midden een statige statietrap die alle aandacht opeist.
Boven vind je een ruime nachthal, 6 slaapkamers, een enorme dressing, 3 badkamers en een kitchenette.
Onder het dak bevindt zich een gigantische zolder die volgens voorkeur ook (deels) ingericht zou kunnen worden.

Naast het kasteel zijn er nog 5 (of 6-7) andere gebouwen te vinden op het domein, waarvan er momenteel 3 bewoond zijn en een eigen huisnummer hebben.
Een overzicht met hun respectievelijke bouwjaar en bewoonbare oppervlaktes:
- het kasteel zelf, uit 1863, +/-531m², met poortgebouw en garage.
- het koetshuis, uit 1864, +/- 422m² inclusief stallingen; een prachtig historisch pand met glas in lood en houten poorten, dat tevens de muur vormt die het domein afsluit langs de noordkant. In de stallingen kan opnieuw een verdieping geplaatst worden om extra woonruimte te creëren indien nodig. Loodrecht voor het koetshuis ligt een 6e stenen gebouw (+/-110m²) dat dienst doet als dierenhok/tuinhuis.
- de orangerie, wellicht van dezelfde periode, +/-100m², ligt in het verlengde van het koetshuis aan de andere kant van de poort. Door de jagers gebruikt als gelagzaal, heeft het een boel ludieke verwijzingen naar jacht en visvangst, met leuke muurschilderingen van het kasteel door de eeuwen heen. Een halfopen schuur (7e gebouw) verbindt de orangerie met de portierswoning.
- het speelhuisje of eertijds lusthuisje genoemd, uit 1767, +/-55m², een uniek vakwerkhuisje recht uit een sprookje, een pareltje in hout en klei, met een torentje en veranda, ten zuiden van het park.
- de U-vormige neerhoeve, uit 1886 met schuur uit 1868, samen +/- 469m², net buiten de muren van het domein.
- de portierswoning, uit 1909, +/-129m², een charmant gebouw met portiekje die aan de straatkant ligt en als het ware over het domein waakt.
Al deze gebouwen zijn aan een grondige renovatie toe.
Voor koetshuis, hoeve en portierswoning geldt de renovatieverplichting binnen de 5 jaar na akte wegens EPC F. Deze 3 woningen zijn tevens verhuurd.
Alle gebouwen bevinden zich volgens het gewestplan in parkgebied, wat betekent dat ze zonevreemd zijn, en zijn opgetekend in de inventaris van bouwkundig erfgoed.

De weides, die verpacht zijn, zijn beschermde cultuurhistorische landschappen: deze dragen met hun grachten bij tot een uniek ecosysteem, en mogen zeker niet bewerkt worden.

Troeven:
- Gelegen op de as Brussel-Antwerpen, dichtbij Mechelen maar toch landelijk en in het groen. Mobiscore 8/10.
- Een uniek stukje geschiedenis.
- Een uitzonderlijk natuurgebied.
- Een absolute opportuniteit voor co-housing, exclusief wonen, woon-werken, ...
- Een droom voor architecten en interieurliefhebbers om alle panden te herdenken en aan te passen aan de leefwereld van vandaag, met zijn mogelijkheden en (o.a. duurzame) uitdagingen.

Een ongelooflijke once-in-a-lifetime opportunity: maar een tweetal keer per eeuw (!) komt de kans voorbij een dergelijk uniek domein in bezit te krijgen.

Aarzel niet je afspraak in te plannen via de knop 'maak online een afspraak'.
Voor vragen en inlichtingen: mail naar tinne.schotsmans@quares.be
tinne.schotsmans@quares.be
of bel naar 0477/60.21.99.

Caractéristiques
Financier
Prix
€ 3.900.000
Revenu cadastral
€ 3.661
Général
Type
Maison
Bouwjaar
1863
Terrain
175500 m2
Zone habitable
531 m2
Référence
LBI22ZNTBXTN
Code Agence
839543
EPC
395 kWh/m2
EPC Valeur
D
EPC Certificat
3192483
Urbanisme et risques
Permis de bâtir obtenu
Ja
Convocation émise
Niet van toepassing
Violation urbanistique
n/a
Droit d'achat prioritaire
Ja
Autorisation de lotissement
Nee
Dénominations
Parkgebied
Zone inondable
Nee
Historique des prix
10 Apr 2024
€3.900.000 / Quares
Quelle est la valeur de votre maison?

Obtenez un aperçu instantané de la valeur et de la popularité de votre maison en ajoutant votre adresse dans Ma Maison.

Ajouter ma maison
En remplissant ce formulaire, vous acceptez les conditions d'utilisation et les conditions de la vie privée Immospeurder