Kiezen tussen een appartement of een woonhuis

Jouw droomwoning, je hebt er vast een plaatje van in jouw hoofd. Het lijkt op een woning waar je al eerder bent geweest, waar je op vakantie was of op een plek waar je heel gelukkig was of denkt te worden. Waar je uiteindelijk terechtkomt is niet altijd hetzelfde als wat je in je hoofd had, maar kan voor jou de ideale woning zijn.

De hypotheek: Als eerste is er altijd dat geld. Wat heb je te besteden. Laat je goed voorrekenen wat jouw maximale hypotheek is. Dat maakt de keuze uit woningen die je kan kopen meteen een stuk kleiner. Daarnaast wil je misschien ook nog wat geldruimte overhouden om de nieuwe woning op te knappen naar jouw smaak. Houd daar rekening mee voordat je een tophypotheek neemt op jouw droomhuis. Er zijn altijd onverwachte kosten en die kunnen best oplopen. Houd dus wat bestedingsruimte over.

Een woonhuis: heeft over het algemeen een wat grote leefoppervlak dan een appartement. Hierbij moet je dan ook nog de eventuele tuin tellen of een schuurtje of overkapping. Daarnaast heeft een woonhuis vaak de mogelijkheid om uit te breiden. Een uitbouw, dakkapel of het bijtrekken van de garage als woongedeelte kunnen veel ruimte en woongenot opleveren. Je bent daardoor minder beperkt. Wel ben je voor een woonhuis vaak veel meer geld kwijt.

De aanschafprijs van een woning is stukken hoger dan van een appartement. Een woonhuis heeft wel minder kans op overlast van buren. Een appartement is in een gebouw waar meerdere gezinnen wonen. Dus meer mensen die rommel kunnen maken, herrie maken, maar waar ook meer saamhorigheid kan zijn of sociale controle.

Appartement: Waarom zou je daarvoor kiezen? Niet iedereen wordt blij van een woonhuis. Als je wat minder mobiel bent is naast een bungalow een appartement gewoon veel handiger. Geen trappen en alle plekken van de woning zijn eenvoudig te bereiken. Daarnaast kan een appartement als je wat hoger zit in het gebouw een prachtig uitzicht bieden. Onderhoudskosten zijn meestal ondergebracht in een vereniging van eigenaren.

Let hier goed op bij het kopen van het appartement. Wat is er inbegrepen en welk onderhoud staat er nog op het programma. Zo kan het zijn dat er net groot onderhoud is gepleegd aan de liften, maar dat in de komende jaren de standleidingen moeten worden vervangen. In dat geval zal er niet zoveel geld meer in de pot zitten en wordt er waarschijnlijk van de bewoners verwacht dat ze een flinke bijdrage doen. Jouw makelaar kan je hierbij van dienst zijn om uit te zoeken hoe dat zit. Vraag ook eens bij andere bewoners van het appartementencomplex hoe het in elkaar zit zodat je je eigen beeld kunt bouwen.

Onderhoud als schilderwerk, schoonmaakwerk etc. zit vaak bij de servicekosten in. Tel bij jouw maandlasten de servicekosten op. Zit er verwarming bij in? Wat heb je verder nog aan lasten? Kun je het nog betalen? Is jouw antwoord ja, dan zit je goed. Vanwege het feit dat jouw huis tussen anderen inzit zijn de stookkosten van een appartement vaak veel lager dan bij een woonhuis.

In de keuze die je maakt gaat het vooral om het aspect geluk. Voel je je thuis, dan is dit het juiste huis voor jou.

Privacy  |  Voorwaarden  |  Contact  |  Makelaar Desk